Dietetyka
Żywienie w chorobie nowotworowej – rak piersi

Nowotwory piersi są jednym z najczęściej rozpoznawanych rodzajów raka wśród kobiet. Według Krajowego Rejestru Nowotworów najwięcej zachorowań odnotowuje się między 50, a 69 rokiem życia, jednak z powszechnych […]

zobacz więcej
Suplementy diety – czy warto je stosować ?

Suplementy diety to obecnie jedno z najpopularniejszych haseł w telewizji i internecie. Reklamy usilnie zachęcają do zakupu i stosowania suplementów „na mocne paznokcie”, „zdrową skórę”, czy […]

zobacz więcej
Dieta antynowotworowa – czyli jak komponować codzienny jadłospis, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Jak się okazuje aktywność fizyczna oraz prawidłowe żywienie może zmniejszyć aż o 1/3 ryzyko zachorowania na nowotwór, w tym również […]

zobacz więcej
Dieta w chorobie Hashimoto

autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy o typie Hashimoto to obecnie jedna z najczęściej występujących chorób gruczołu tarczowego. Choroba Hashimoto dotyczy szczególnie kobiet […]

zobacz więcej
Interakcje leków z żywnością

autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Przyjmując konkretne leki warto pamiętać, jakich produktów spożywczych unikać, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia interakcji. Zwróćmy uwagę, że sam fakt przyjmowania […]

zobacz więcej
Jak dietą obniżyć stężenie cholesterolu i cukru oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca ?

autor: dr n. med. Angelika Kargulewicz Jak się okazuje, nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą być przyczyną zaburzeń metabolicznych, takich jak podwyższone wartości cukru we krwi, które prowadzą […]

zobacz więcej